אחסון אתרים: חשיבות השירות והמהירות בקידום אתרים בישראל

אחסון אתרים

נפתח ונאמר ש…

המושג "אחסון אתרים" כשמו כן הוא – בדרך כלל מדובר בשרת בתצורה כלשהי, המאחסן את האתר שלכם. כלומר, האתר "מתארח" (מכאן המושג באנגלית – Hosting, "הוסטינג") על שרת המאפשר לגולשים מהאינטרנט לגשת אליו.

חשיבותו של שירות אחסון מהיר ואמין – המספק אחסון (שרת) מהיר ואמין לאתר שלכם – היא קריטית בהמון רבדים. אחד מרבדים אלה הוא הצלחת האתר, הן בשביעות רצונם של הגולשים בו והן בקידומו במנועי החיפוש השונים (SEO).

אז מהו אחסון אתרים?

אם נפרט קצת יותר, אחסון אתרים בדרך כלל יהיה שירות המסופק ללקוח על ידי חברה שבבעלותה ישנם שרתים, עליהם האתר יאוחסן. שרת הוא למעשה מחשב, דומה מאוד למחשב האישי שלכם בבית (עם נראות קצת אחרת) – עם זיכרון פנימי, מעבד, כונן אחסון, מערכת הפעלה וכדומה. האתר (המורכב מקבצים שונים) מאוחסן בכונן האחסון של השרת. השרת יהיה מחובר לרשת האינטרנט, או במקרים מסויימים לרשת פנימית או ארגונית (לדוגמה, "אתר" ההגדרות למדפסת כאשר משתמשים בפרוטוקול IPP), ויספק לדפדפן האינטרנט של הגולשים את הגישה לנתוני האתר.

ישנם לא מעט סוגים של אחסון אתרים שחברה יכולה לספק.

בין הבולטים והנפוצים יותר ניתן למצוא:

אחסון אתרים שיתופי: באחסון אתרים שיתופי, מספר אתרים מאוחסנים על שרת אחד וחולקים ביניהם את המשאבים שלו. גם האפליקציות המותקנות על השרת וכתובת ה-IP משותפים לאתרים המאוחסנים עליו. ניתן להתייחס לאחסון אתרים שיתופי כמחשב אחד עליו פועלות מספר תוכנות בו זמנית.

אחסון אתרים VPS: או שרת פרטי וירטואלי, Virtual Private Server, הוא שרת שרץ על מכונה וירטואלית ש"יושבת" על מחשב. לרוב יהיו כמה שרתים פרטיים וירטואליים שישתמשו באותו מחשב. אחסון אתרים VPS משתמש בוירטואליזציה – כלומר, הדמייה של מערכת הפועלת באופן עצמאי (בדומה למערכות הפעלה ואפליקציות שמריצים מתוכנות כמו VMWare, אם יצא לכם להשתמש). גם כאן כל השרתים מתקיימים על אותו שרת פיזי, אלא שבניגוד לאחסון אתרים שיתופי, בזכות הוירטואליזציה, כל שרת וירטואלי מתקיים כיישות נפרדת ואינדיבידואלית – כל אחד הוא כמו מחשב נפרד עם מערכת הפעלה נפרדת, משאבים נפרדים (ה"מוקצים" מהמחשב הראשי) וכתובות IP נפרדות.

אחסון אתרים בענן: כפי שהשם מרמז, האתר מאוחסן על ענן – חוות שרתים גדולה המספקת שטח אחסון דיגיטלי, ופלטפורמה לניהול השרת. חוות שרתים היא קבוצה גדולה של מחשבים, והמחשבים האלה מספקים את המשאבים הנחוצים לשרתים (הוירטואליים) המותקנים עליהם. הייתרון של אחסון אתרים בענן הוא אפשרות השדרוג היותר גמישה והאבטחה המוגברת. ישנן כמובן חברות ש"משכירות שטח" מענן של חוות שרתים ברחבי העולם, וחברות בעלות חוות שרתים משלהן.

תפקידו של אחסון מהיר בקידום אתרים (SEO)

ישנם המון גורמים שמשפיעים על הטעינה והפעולה המהירה והחלקה של האתר שלכם.

לא נמנה כאן את כולם, אבל כן נתמקד באחד הגורמים בעלי ההשפעה הישירה על פעולתו המהירה של האתר  – מהירות אחסון האתרים שבחרתם.

אתר המאוחסן על שרת בעל טכנולוגיה עדכנית ומשאבים חזקים, ייטען מהר יותר מאתר על שרת שמשתמש בטכנולוגיה ישנה יותר, או במשאבים מוגבלים יותר.

זאת מפני שאתרים, כמו תוכנות, דורשים כמות מסויימת של משאבים, בהתאם לפעולה ולייעוד שלהם.
למשל, אתר פשוט של כרטיס ביקור – עמוד או שניים שכתובים ב-HTML, ומכילים מספר בודד של תמונות, טקסט וקישורים לאימייל ולוואטסאפ של בעל העסק – לא יצרוך המון משאבים. לאתר כזה לא יהיה צורך בכוח עיבוד רב או בזיכרון פנימי גדול, ויספיק לו לפעול משרת שמשתמש בכונן SSD רגיל. אתר כזה לא משתמש בפלאגינים או בגרפיקה כבדה, והקבצים שלו קלים יחסית, ולכן לא מצריכים מהירות קריאה וכתיבה גבוהים.

אתר של חנות אינטרנטית, לעומת זאת, שבוודאי יותקנו עליו כמה פלאגינים לשם אבטחת תשלומים, אולי צ'טבוט לתמיכה והמון תמונות של המוצרים, עם סקריפטים קצת יותר מורכבים וכמה שפות לבניית האתר – בהכרח יצריך יותר משאבי מעבד וזיכרון פנימי, ואחסון בטכנולוגיית NVMe כדי להיטען מהר יותר.

מהירות האתר היא בעלת השפעה ישירה על חוויית המשתמש, כלומר, הגולש באתר. למעשה, היא חלק בלתי נפרד ממנה. כראיה, ניתן לקחת מחקר שחברת גוגל ביצעה עוד בשנת 2016 – כשהאינטרנט בפרט והטכנולוגיה בכלל היו פחות מהירים. אחד הממצאים במחקר (The Need for Mobile Speed, למי שמעוניין לקרוא) חשף כי 53% מהגולשים באתר מסויים ינטשו אותו בתוך זמן קצר אם לעמודים בו לוקח מעל ל-3 שניות להיטען. ניתן להניח שאחוזים אלה גדלו בצורה ניכרת, יחד עם התפתחות הטכנולוגיה, שהפכה ליותר מהירה. אתר שנטען לאט (שימו לב שהמדידה מתבצעת בשניות) יגרום לגולשים לתחושה של חוסר סבלנות ורצון לחזור לאתר, וסביר שיעזבו אותו במהרה.

לעומת זאת, אתר שפועל מהר ובצורה חלקה יביא לגולשים תחושת סיפוק, ויעודד אותם להמשיך לגלוש בו. במקביל, ככל שתגדל כמות הגולשים והתעבורה באתר, כך יחשף העסק ליותר לקוחות פוטנציאליים ויוכל להתפתח.

תעבורת משתמשים גבוהה באתר היא גם אחת מהפונקציות המשפיעות על דירוגו של האתר במנועי החיפוש השונים – ככל שהתעבורה גבוהה יותר, האלגוריתם של מנוע החיפוש "יודע" שהאתר פופולרי, ושם אותו בדירוג יותר גבוה.

למהירות טעינת האתר ישנה השפעה ישירה גם על ה-SEO של האתר – כלומר, על האופטימיזציה והדירוג שלו במנועי החיפוש, במיוחד במנוע החיפוש הנפוץ מכולם – גוגל. ולכן לאחסון אתרים מותאם SEO   חשיובת גדולה.

אמנם גוגל לא מפרטת מהן המהירויות ה"נכונות" כדי לשפר את דירוג האתר במנוע החיפוש שלה, ולא חושפת כיצד האלגוריתם שלה עובד – אבל היא עדיין הכריזה עוד בשנת 2010 שלמהירות טעינת האתר תהיה השפעה על דירוגו. לטענתה של גוגל, הסיבה העיקרית לכך היא שככל שמהירות טעינת האתר גבוהה יותר, כך המשתמשים מרוצים יותר, ואחד האינטרסים המרכזיים של גוגל הוא משתמשים מרוצים.

מאז עברו 14 שנים, וניתן להניח שככל שהטכנולוגיה התפתחה והאינטרנט נעשה יותר מהיר, כך גדלה החשיבות של בחירת חברת אחסון והשפעתו על מהירות האתר באלגוריתם של גוגל.

אם נתייחס למנועי חיפוש אחרים, לא יהיה בלתי סביר להניח שגם האלגוריתם שלהם מייחס חשיבות רבה למהירות טעינת האתר – במיוחד אם ככה זה עובד אצל גוגל, שמובילה את שוק מנועי החיפוש עם נתח של 90%.

מהם הגורמים החשובים בבחירת השירות לאחסון האתר שלכם?

אבטחה: שימת דגש על אבטחת האתר שלכם והשרת עליו הוא מאוחסן היא אחד הדברים הקריטיים ביותר כאשר אתם בוחרים שירות אחסון אתרים. ככל שהאתר שלכם מחזיק ומעבד נתונים שונים ופרטיים, כך הצורך באבטחה יגבר – אם אתם בעלי חנות אינטרנטית למשל, המעבדת אמצעי תשלום, או מאחסנים אתר שמצריך גישה עם סיסמאות ושמות משתמש, מומלץ לכם לצאת מנקודת הנחה שיש מישהו שמנסה להשיג את הפרטים האלה. גם אתרים שאינם מכילים נתונים רגישים כלשהם צריכים אבטחה – לא הייתם רוצים שמתחרה יחדור לכרטיס הביקור האינטרנטי שלכם ויפיל אותו, נכון?

בנוסף, מומלץ לוודא שלחברה ישנן הסמכות אבטחת מידע שונות. לחברה עם הסמכות כמו ISO27001 או SOC2  תהיה יותר מודעות לאבטחת המידע שלה (הכולל את האתר שלכם), ותידרש לעמוד בסטנדרטים יותר מחמירים כדי לשמור על ההסמכות.

שירות לקוחות: יש שיאמרו ששירות הלקוחות הוא הדבר החשוב ביותר בכל עסק וחברה המספקים שירות כלשהו. בין אם תסכימו ובין אם לא, החשיבות של שירות לקוחות טוב מאוד (לכל הפחות) היא לכשעצמה קריטית כאשר בוחרים חברה שתאחסן את האתר שלכם. חברת אחסון אתרים בעלת שירות לקוחות ראוי תתאפיין בזמינות גבוהה של הנציגים ותפעל מסביב לשעון (הרי מרבית האתרים פועלים 24/7). נציגיה יהיו בעלי הסמכות בתחום השרתים והתקשורת, שפות תכנות, בניית אתרים, אבטחת מידע וכדומה.

אמינות: אמינות מתאפיינת בשני דברים עיקריים: תפקוד שוטף ותפקוד בעת תקלה.

בהתאם, שירות אחסון אתרים אמין יתאפיין ביכולתו וביכולת השרתים שלו לתפקד באופן שוטף, מהיר וחלק, עם כמה שפחות תקלות (עדיף ללא תקלות כלל); וביכולתו להתמודד עם תקלות כאשר הן קורות – לדוגמה, מהירות ויעילות התגובה שלו בעת תקלה שתמנע מהאתר שלכם לפעול כמו שצריך, או במקרה של חדירה למערכות.

עוד היבט חשוב באמינותה של החברה המספקת את השירות הוא גיבויים. במקרה של תקלה בה אין אפשרות להגיע לנתונים המרכיבים את האתר, או במידה ומסיבה כלשהי המידע המרכיב את האתר הושחת, גיבוי האתר יעשה את ההבדל בין החזרתו לפעולה במהירות לבין הצורך להתעכב על תקלה במשך המון זמן (או אפילו לבנות את האתר מחדש). האם החברה מבצעת גיבויים תדירים של השרתים ושל האתרים שהיא מאחסנת עליהם? האם הגיבויים מאוחסנים במיקום מאובטח? האם החברה מבצעת גיבויים בכלל (ישנן חברות אחסון אתרים זולות שלא מספקות גיבוי במסגרת השירות שלהן)? כל אלה שאלות שעליכם לשאול את עצמכם, או את החברה עליה אתם שוקלים לאחסן את האתר שלכם, כדי לדעת מהי רמת האמינות שלה.

יכולת גדילה: אתרים רבים, במיוחד כאלה שפועלים כשער נוסף לעסק (חנות אינטרנטית, בלוגים וכדומה) גדלים ומתפתחים ככל שהשימוש והתעבורה בהם עולים. ככל שהאתר גדל ומתפתח, כך מתווספים אליו אלמנטים שונים – תמונות, סרטונים, פלאגינים, טקסט, קישורים וכדומה. כפועל יוצא מזה, התפתחותו של האתר תדרוש יותר משאבים (כוח עיבוד, זיכרון פנימי, מקום לנתונים…). לכן, גורם נוסף שיש להתחשב בו בבחירת אחסון האתר שלכם הוא יכולתו וכוונותיו של ספק השירות להשתדרג. חברת אחסון אתרים ש"חושבת קדימה" לא רק תשתמש בטכנולוגיה העדכנית ביותר, אלא גם תהיה נכונה לשדרג את החומרה והתוכנה שלה – בין אם באופן פרטני על פי דרישתו של לקוח ספציפי, או כתוכנית כוללת וארוכת טווח לכלל משאביה.

בנוסף לכל אלה, ולאחסון מהיר בו דנו, היבט חשוב נוסף הוא מיקום השירות. אם נהיה יותר ממוקדים וספציפיים, המיקום האידיאלי לאתר בישראל הוא חברה שממוקמת בישראל. הייתרונות הם ברורים: התמיכה תהיה מקומית ובעברית, החברה תכיר יותר את שוק האתרים והאחסון בישראל ותדע לתת מענה טוב יותר לדרישותיכם ולדרישות האתר, ואפילו המיקום הפיזי של השרת המסופק עצמו יאפשר לגולשים מישראל לגלוש בו מהר יותר.

(אם אתם מכוונים גם לקהל העולמי, וודאו שהחברה כוללת בשירותיה שרתי CDN – שרתים המאחסנים את מטמון האתר בנקודות שונות ברחבי העולם, כך שגולשים מרוחקים פיזית יוכלו גם הם לטעון את האתר מהר יותר, במקום לחכות לתחלופת הנתונים עם השרת המרכזי בישראל).

Jetserver היא חברה לאחסון אתרים הממוקמת בישראל, המספקת את כל אלה – שירות אמין, מהיר ומאובטח, ושירות לקוחות ברמה הגבוהה ביותר.

לסיכום,

ישנם יתרונות ברורים לבחירה באחסון אתרים אמין ואיכותי לאתר שלכם. באמצעות אחסון אמין ומהיר, האתר שלכם יספק חוויית משתמש טובה יותר וימשוך יותר גולשים ולקוחות. מהירות ואמינות ישפיעו ישירות גם על דירוגו של האתר במנועי החיפוש – ככל שהאתר יפעל מהר יותר ויהיה נגיש לאורך זמן, כך דירוגו יעלה במנועי החיפוש, מה שייצור יותר חשיפה, יותר גולשים ויותר לקוחות.

לאתרים בישראל, אחסון מקומי יתרום אף יותר – התמיכה תהיה מקומית ובעברית, חברת האחסון "תנווט" יותר טוב במיי תחום אחסון האתרים והשרתים, ומהירות הגלישה לקהל הישראלי תגבר אף יותר בשל הקרבה הפיזית לשרת.

כמובן שישנם עוד גורמים ומשתנים, אבל אלו הם הגורמים המשמעותיים ביותר, וכדאי לתת להם את המשקל הראוי למען הצלחתו של האתר שלכם.

מה היה לנו עד עכשיו?